از گلزنی با شوت از راه دور تا قدردانی از یوفا به خاطر یک قانون؛ ۵ نکته فنی «دور اول» رقابتهای یورو ۲۰۲۴ چه بود؟
هواداران به عنوان صاحبان اصلی فوتبال به نظر میرسد از کیفیت بازیهای یورو ۲۰۲۴ تاکنون راضی هستند که همین امر البته به نکاتی نظیر میل تیمها به گلزنی بیشتر، شوت از راه دور و نترسیدن از نام حریف ربط دارد.
به گزارش خبرنگار گروه ورزش خبرگزاری علم و فناوری اسمارت تیم، از جمعه گذشته که رقابتهای فوتبال جام ملتهای اروپا موسوم به «یورو ۲۰۲۴» در کشور آلمان با دیدار افتتاحیه میزبان برابر اسکاتلند آغاز شد تا سه شنبه شب که آخرین بازی گروه ۶ میان پرتغال و جمهوری چک در لایپزیگ انجام گرفت، ۱۲ بازی دور اول مرحله گروهی برگزار شد.
در پیکارهای انجام گرفته، نکات قابل توجهی دیده شد. از جمله شور و هیجان وصف ناپذیری از طرف هواداران تیمها به چشم آمد. همینطور از «مدعیان سنتی» رونمایی شد و حتی تیمهای کم سابقه مثل گرجستان که اولین حضور در چنین تورنمنتی را تجربه کردند، با وجود کمبودهای فنی، «نترس» ظاهرشده و در مسیر ارائه فوتبالی تماشاگرپسند، قدم برداشتند.
در این حال همه تیم ها، تقریبا از نظر شوتزنی عالی کارکردند. همینطور میل و علاقه وافری به استفاده از «زنجیره دفاعی ۳ نفره» از خود نشان دادند.
هرچند میتوان گفت ستارهای که کاملا نبض بازی تیمش را با گلها و پاسهای گل متعدد در دست بگیرد، دیده نشد. در واقع هواداران مثل گزارشگران منتظر بازیهای دور دوم که از چهارشنبه آغاز شد، ماندند تا در ادامه جام با افزایش هیجان، احتمالا ستارههای برجسته این دوره را شناسایی کنند.
اگر سئوال این باشد که در نخستین دور بازیها چه «نکات فنی» برجستهای به چشم آمد، باید جواب داد ۵ نکته قابل توجه به شرح زیر جلب توجه کرد:
*نکته ۱:میل زیاد به گلزنی
در ۱۲ بازی انجام گرفته، آمار ۳۴ گل زده ثبت شد. این تعداد گل زده شده برای به اصطلاح «هفته اول» یک دوره از جام ملتها نه فقط رکورد است، بلکه حتی خوشایند و منطقی هم به نظر میآید. وقتی این نکته در نظرگرفته شود که از سال ۲۰۱۶ چنین پیکارهای با حضور ۲۴ تیم انجام گرفته و در دوره قبل که سال ۲۰۲۱ به خاطر پاندمی کرونا با یک سال تاخیر برگزارشد، دور اولش ۲۸ گل داشت، آمار گل زده این دوره نیز جلب توجه میکند.
به باور تحلیل گران و کارشناسان بخش فنی اتحادیه فوتبال اروپا (یوفا) تیمها با زدن تعداد گل زیادتر، در مسیر جلب رضایت بیشتر تماشاگران تلاش کردند.
هفته نامه کیکر آلمان در این مورد مینویسد:میتوان گفت تقریبا همه تیمهای حاضر در جام شجاع و نترس وارد بازی شده و تا پایان همین روحیه را حفظ کردند. تقریبا همه تیمها براساس نفرات موجود در کادر بازیکنان خویش، خواهان اجرای مدلهای از فوتبال هجومی بودند. البته تک تک اعضا به این نکته واقف هستند که از ۲۴ تیم حاضر در ۶ گروه، ۱۶ تیم امکان راهیابی به دور حذفی را پیدا میکنند. پس به خوبی آگاهی دارند علاوه بر تیمهای اول و دوم هر گروه، حتی امکان صعود برای ۴ تیم بهتر نتیجه گرفته رده سوم نیز به مرحله حذفی فراهم خواهد شد. در این حال، بدیهی است حتی یک گل زده بیشتر هم میتواند سرنوشت ساز باشد.
روزنامه گاردین انگلیس هم عنوان کرد: حتی تیمهای کم سابقهتر جام که به نظر میرسید ابتدای مسابقه، با ترفند احتیاط کار را شروع کرده اند، بعد از دقایقی میل زیاد خود رابه زدن گل با انجام ضدحملات، وصل شدن سریع از دفاع به فاز حمله و تجمع در حوالی دروازه حریف، نشان دادند. از این رو وقتی ۱۲ بازی ابتدایی به پایان رسید، رضایت کلی همه کاملا مشهود بود.
*نکته ۲: میل به گلزنی با شوت از راه دور
اما حالا که از گل و آمار گلزنی خوب دور اول یورو ۲۰۲۴ سخن به میان آمد، اجازه دهید این نکته را نیز اضافه کنیم که چند گل نیز تاثیرگذار بودند. به خصوص گلهای که از با شوت از فاصله دور با درخشش بسیار زده شد.
از این دسته گل ها، میتوان به شوت از راه دور «آردا گولر» از تیم ملی ترکیه به گرجستان اشاره کرد که با وجود سن کمش به زیبایی و قدرت هرچه تمامتر زده شد و نگاه همه را به خود جلب کرد.
گلهای میشل آیبیشر برای سوئیس، نیکولای استانچیو برای رومانی و لوکاس پروود برای جمهوری چک نیز همینگونه بودند.
در دورههای گذشته جام ملت ها، کارشناسان ایراد میگرفتند چرا تیمها کم به سمت دروازه حریف شوت میزنند و از این تاکتیک، در ساختار بازی خود بندرت استفاده میکنند.
اما در همین دور اول، موردی که درگذشته بارها مورد انتقاد واقع شده بود، در اولین بخش از «جام اروپایی» به تاکتیکی قدرتمند و موثر تبدیل شد؛ این که هر تیمی سعی کند با استفاده از بازیکنانی مناسب از راه دور به سمت دروازه حریف شوت بزند.
به همین خاطر این «ابزار فنی» باعث شد تا حتی خطوط دفاعی منظم و عمیق نیز، بازشده و گل دریافت کنند و گلزنی به آنها، دیگر «رویا» نباشد.
*نکته ۳:قرارگرفتن مدعیان در وضعیت مرگ و زندگی
در ۱۲ بازی دور اول جام، مسابقاتی عموما سرگرم کننده و لذت بخش دیده شد. هرچند که مواردی از شگفتی و غافلگیری هم رخ داد.
اما نکتهای که در جمع مدعیان کاملا به چشم آمد، همین نکته بود که آنها از همان شروع کار درجام، خود را در وضعیت «مرگ و زندگی» دیدند و حس کردند. درست است تیمی مثل انگلیس با آن همه بازیکن درجه یک مقابل صربستان سختی کشید تا یک بر صفر برنده شد. یا فرانسه مقابل اتریش، با همین نتیجه و گل به خودی بازیکن تیم رقیب، به ۳ امتیاز ارزشمند رسید و هوادارانش را متقاعد نکرد، اما هرچه بود، مردان ساوت گیت و دیدیه دشان، به بردهای ارزشمندی در همان دور نخست رسیدند.
در این همین، حال پرتغال به عنوان مدعی دیگر تا آخرین لحظه زحمت کشید تا ۲ بر یک پیروز شد. ایتالیا نیز بعد از اشتباهش روی دریافت گلی زودهنگام از آلبانی، به بازی برگشت و ۲ بر یک پیروز شد.
حتی با همین حس و حال بود که آلمان ۵ گل به اسکاتلند زد و اسپانیا با ۳ گل بر کرواتها غلبه کرد.
*نکته ۴:استفاده از زنجیرههای دفاعی گول زننده
اکثر تیمهای جام وقتی «ترکیب» خود را اعلام میکردند، دیده میشد قصد دارند با ۴ دفاع به زمین وارد شوند. اما در عمل و آنچه در خلال بازی دیده شد، آنان با تشکیل زنجیره دفاعی ۳ نفره و بازیکن با خصوصیات دفاعی در لایه اول خط میانی، کار خود را پیش بردند.
در این مدل میتوان گفت که تیمهای یورو اغلب از تیمهای باشگاهی برجسته، به خصوص منچسترسیتی الهام گرفتند.
نکته جالب دیگر نیز این بود که هافبکهای پاسور به سبک و شیوه منچسترسیتی به نزدیکی مدافعان میانی میآمدند تا از عقب زمین «بیلدآپ» یا کار بازیسازی را آغازکنند و در این حالت، مدافعان کناری به راحتی قادر به حرکت به سمت جلو شوند. بارزترین نمونه از این دسته آلمانها بودند که تونی کروس به نزدیکی رودیگر و تاه، دو مدافع میانی تیمش به عقب میآمد و بازیسازی را از عقب زمین رو به جلو شروع میکرد.
*نکته ۵:قدردانی از یوفا به خاطر قانونی تاثیرگذار
یک اتفاق بسیار خوب که در ۱۲ بازی ابتدایی کاملا به چشم آمد، بوجود آمدن فضای راحتی و آرامش در زمین برای تیمها به خاطر تصمیمات داور و قانون ارزشمند یوفا بود. پیش از شروع بازی ها، اتحادیه فوتبال اروپا اعلام کرد فقط و فقط کاپیتانها اجازه دارند در خلال بازی با داور صحبت کنند. در غیر اینصورت نفرات تیم با کارت زرد جریمه خواهند شد!
همین قانون مشکل بزرگ این ورزش پرهیجان را در چشم برهم زدنی به شدت کاهش داد. زیرا حتی در مواردی که نظر اعضای یک تیم با داور یکی نبود، فقط کاپیتان با قاضی میدان آن هم در نهایت احترام و آرامش صحبت میکرد تا به خواسته اش برسد.
با این قانون، التهاب از بازیکنان و نیمکتها به طور کلی گرفته شدو در عوض آرامش بیشتری هم به آنها تزریق شد. در نتیجه بازیها هیجان و جنبه سرگرمی بیشتری هم پیداکردند. در این میان با شفاف سازی که در مورد VAR صورت گرفت، استفاده از آن کاملا روان و بدون خطا انجام شد. چه کسی میداند اگر تعداد گلهای زیای زده شد و اگر بازیکنان زیادی انگیزه و میل گلزنی با شوت از راه دور پیداکردند، یک دلیلش شاید به خاطر حفظ آرامش بیشتر در زمین و پرهیز از هیاهو با داور بازی بود.
به همین خاطر باید به یوفا بابت چنین قانونی تبریک گفت که تاثیر خوبی بر کیفیت بازیها گذاشت.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "از گلزنی با شوت از راه دور تا قدردانی از یوفا به خاطر یک قانون؛ ۵ نکته فنی «دور اول» رقابتهای یورو ۲۰۲۴ چه بود؟" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "از گلزنی با شوت از راه دور تا قدردانی از یوفا به خاطر یک قانون؛ ۵ نکته فنی «دور اول» رقابتهای یورو ۲۰۲۴ چه بود؟"، کلیک کنید.