لزوم همراهی علم و عمل در رشته های روانشناسی و مشاوره

در گفت وگو با اسمارت تیم تاکید شد؛

لزوم همراهی علم و عمل در رشته های روانشناسی و مشاوره

عضو هییت علمی دانشگاه گفت: همراه شدن علم و عمل به پختگی طالبان علم در رشته روانشناسی و مشاوره کمک می کند و در نهایت توجه به سلامت شخصیت و روان خود روانشناسان مهم است.

خبرگزاری علم و فناوری اسمارت تیم؛ با صنعتی شدن جامعه و در نتیجه پیچیده تر شدن نظام اجتماعی، تاثیر فرد و جامعه نیز پیچیده می شود و انسان نیز هر روز مشکلات بیشتری فراروی خود خواهد دید.

افزایش جمعیت، مشکلات اقتصادی، تعارضات بین نظام های سنتی گذشته و نظام های جدید، احساس عدم امنیت و تنهایی، پوچی و بی معنایی زندگی، افزایش انتظارات از زندگی، پیچیدگی انتخاب ها در حوزه ازدواج، شغل، تحصیل، شهرنشینی و حاشیه نشینی و آسیب های اجتماعی و روانی ناشی از عوامل مختلف نیازمند به اشخاصی است که در حوزه های مختلف بهداشت روانی فعالیت می کنند.

به مناسبت نهم اردیبهشت ، روز روانشناس و مشاوره به سراغ یکی از استادان پیشکسوت و مدیر گروه رشته مشاوره در مقطع دکتری دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد رفتیم.

محمود جاجرمی دارای مدرک دکتری مشاوره از دانشگاه علوم و تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی و عضو هییت علمی تمام وقت گروه روانشناسی و مشاوره دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد است و مقطع کارشناسی خود را در رشته روانشناسی بالینی دانشگاه فردوسی مشهد و دوره کارشناسی ارشد را در رشته مشاوره تحصیلی در دانشگاه علامه طباطبایی گذرانده در گفت وگویی با خبرنگار اسمارت تیم از الزامات رشته روانشناسی و مشاوره گفته که در ادامه خواهیم خواند.

اسمارت تیم: برای اینکه دانشجویان بتوانند بسیار توانمند در رشته روانشناسی ورود کنند چه پیشنهادی می دهید؟

جاجرمی: در هر علمی لازمه موفقیت تلاش و کوشش فراوان است. به دانشجویان این رشته توصیه می کنم که مطالعه زیادی داشته باشند؛ زیرا موضوع مورد مطالعه روانشناسی، انسان است و انسان نیز شیون زیستی، روانی، اجتماعی و معنوی زیادی دارد، فهم رفتار و تلاش برای تغییر رفتار انسان در راستای مطلوب، کار بسیار دشواری بوده و تلاش در امر تحصیل در دانشگاه و شرکت در کارگاه های مختلف آموزشی در اشکال مختلف آن از دیگر ضرورت های تقویت بنیه علمی است.

همراه شدن علم و عمل نیز به پختگی طالبان علم در این رشته کمک شایانی می کند و در نهایت آنچه مهم بوده، توجه به سلامت شخصیت و روان خود روانشناسان است؛ زیرا هدف از مطالعه و تحصیل در این علم، کمک به خود و دیگران بوده؛ چنانچه فرد در حل مشکلات شخصی خود ناتوان باشد و نتواند تعارضات و مسایل شخصی خود را حل کند در حل مشکلات دیگران نیز موفق نخواهد بود.

اسمارت تیم: اهمیت نقش روانشناسی و مشاوره در ارتقای بهداشت روانی جامعه را توضیح دهید.

جاجرمی: اگرچه نهاد ها و موسسات مختلفی در حوزه های بهداشت روانی درگیر هستند و فعالیت می کنند، روانشناسان و مشاوران نیز به صورت تخصصی به مسایل بهداشت روانی در جامعه می پردازند. خانواده، مدارس، دانشگاه ها، حوزه های علمیه، وزارتخانه های مختلف ازجمله وزارت بهداشت، ارشاد، ورزش و جوانان و سازمان بهزیستی در این باره فعالیت می کنند؛ اما نقش روانشناسان و مشاوران نیز نقش محوری بوده که هدف آن کمک به افراد جامعه در پیشگیری و درمان آسیب های روانی، اجتماعی و معنوی و تصمیم گیری در شیون مختلف زندگی است.

اسمارت تیم: نقش و جایگاه سازمان نظام روانشناسی و مشاوره در هویت بخشی به حرفه روانشناسی و مشاوره را چگونه تبیین می کنید؟

جاجرمی: با توجه به نیاز روزافزون جامعه به خدمات مشاوره، روانشناسی و وجود تعداد قابل توجهی از روانشناسانی که در جامعه به ارایه خدمات روان شناختی و مشاوره می پردازند، لازم بود که این فعالیت ها قانونمند شده و رویه مناسبی در فعالیت های متخصصان در حوزه بهداشت روانی در جامعه وجود داشته باشد.

لزوم همراهی علم و عمل در رشته های روانشناسی و مشاوره

با تصویب سازمان نظام روانشناسی و مشاوره، اکنون تصمیم گیری ها، برنامه ریزی ها، انتخاب روش های کارآمد در اشاعه این اهداف، تعامل با مسیولان، استفاده از رسانه های خبری، اطلاع رسانی ها، نظارت بر فعالیت های تعیین تعرفه خدمات روانشناسی و مشاوره، برگزاری همایش ها و همکاری با نهاد های مختلف و … می تواند برای روشن شدن جایگاه مشاوران و روانشناسان بسیار مفید، ضروری و کارآمد باشد که این مهم بر عهده نظام روانشناسی و مشاوره است.

اسمارت تیم: در رشته مشاوره و روانشناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد چه تعداد دانشجو و هییت علمی دارید؟

جاجرمی:  یک هزار و 318 دانشجو در رشته های روانشناسی و مشاوره مشغول به تحصیل بوده که از این تعداد 128 نفر در مقطع دکتری، 366دانشجو در مقطع کارشناسی ارشد و 924دانشجو در رشته کارشناسی مشغول به تحصیل هستند.

اکنون پنج عضو هییت علمی تمام وقت و 30 نفر از استادان هییت علمی وابسته در این رشته ها با دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد همکاری می کنند.

اسمارت تیم: این رشته ها از چه سالی در دانشگاه آزاد اسلامی واحد بجنورد دایر شده اند؟

جاجرمی: رشته روانشناسی در مقطع کارشناسی از سال 1385، رشته های روانشناسی عمومی و روانشناسی تربیتی در مقطع کارشناسی ارشد از سال 1389 و رشته های روانشناسی، روانشناسی تربیتی و مشاوره در مقطع دکتری از سال 1393 راه اندازی شده اند.

اسمارت تیم: استقبال دانشجویان از این دو رشته چگونه است؟ بیشتر دانشجویان دختر استقبال می کنند یا دانشجویان پسر؟

جاجرمی:از ابتدای تاسیس رشته روانشناسی در مقاطع و گرایش های مختلف، متقاضیان این رشته بیش از حد انتظار بوده و در سال های متمادی این نگرش مثبت نسبت به رشته های مذکور وجود داشته و اشتیاق به تحصیل در این رشته ها در حال فزونی است. از ابتدای تاسیس رشته روانشناسی تاکنون دختران در همه مقاطع تحصیلی، بیشترین متقاضیان این رشته بوده اند.

اسمارت تیم: چند نفر از استادان بنام ایران را که برای پایه گذاری این رشته ها تلاش بسیاری کردند را نام ببرید.

جاجرمی: نظام روانشناسی و مشاوره در سال 1382 بنیان گذاری شد که یک سازمان غیردولتی است؛ البته افراد زیادی در تاسیس گسترش و تقویت این رشته ها فعالیت بسیاری کردند که ازجمله این استادان می توان استادان بنامی مانند شاملو، کاردان، منصور، شفیع آبادی، دادستان، هومن، دلاور، گنجی، پاشا شریفی، تبریزی، نوابی نژاد، افروز، حاتمی، الهیاری، فتحی آشتیانی و… را ذکر کرد.

گفت وگو از لادن لنگری 

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "لزوم همراهی علم و عمل در رشته های روانشناسی و مشاوره" هستید؟ با کلیک بر روی بین الملل، آیا به دنبال موضوعات مشابهی هستید؟ برای کشف محتواهای بیشتر، از منوی جستجو استفاده کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "لزوم همراهی علم و عمل در رشته های روانشناسی و مشاوره"، کلیک کنید.