اصلاح رویه های حقوقی کشور نیازمند ایده پردازی اساتید و دانشجویان است – خبرگزاری اسمارت تیم | اخبار ایران و جهان

به گزارش خبرگزاری اسمارت تیم حجت الاسلام و المسلمین هادی صادقی در نشست با اساتید و دانشجویان دانشگاه شهید باهنر کرمان با موضوع روش های جایگزین قضائی در نظام دادرسی ایران افزود: روش های حل اختلاف در سطح جهان متعدد هستند و مشهورترین روش که در کشور ما بیش از همه رواج دارد مراجعه به دادگاه است که سخت ترین روش حل اختلاف نیز شناخته می شود.
وی ادامه داد: در سطح جهان در دهه های اخیر گرایش ها به این سمت رفته که از روش های غیر دادگاهی برای حل اختلاف استفاده شود زیرا این روش ها هم به صرفه تر بسیار ارزان تر سریع تر و سهل تر هستند؛ دسترسی به آنها آسان است؛ مؤثرتر هستند اختلاف را به روش هایی مسالمت آمیز حل می کنند و نتیجه آن نیز ماندگارتر است.
وی خاطرنشان کرد: بشریت در طول دهه های اخیر اشتباهاتی داشته واز این جمله آن است که در حوزه حقوق دولت ها را به جای مردمان نشانده ایم که این یک خطای بزرگ است و در این رابطه باید توجه داشت حل اختلاف یک جاهایی شأن دولت است اما با گسترش این موضوع جای دولت و شاکی تغییر یافته و فلسفه مجازات در این راستا گم شده است.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز حل اختلاف کشور با اشاره به اینکه با تداوم این روش کیفر دهی و سزادهی به یک اصل تبدیل شده است گفت: به منظور حرکت از عدالت کیفری به عدالت ترمیمی مواردی از جمله مجازات های تکمیلی و مجازات های جایگزین حبس پیش بینی شده است که یک گام رو به جلو گذاشته است اما بسیار کوچک است.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی افزود: در این روش هنوز مجازات گرایی و کیفرگرایی اصل است و در حوزه کیفرگرائی نیز زندان گرایی اصل است و برای اصلاح این موارد باید ایده ها از دانشگاه ها به ویژه دانشگاه های حقوق شروع شوند.
وی ضمن بیان این مطلب که دانشگاه ها را منبع تولید دانش در عرصه حقوقی می دانم تاکید کرد: در حوزه حقوق به خوبی فلسفه نبافته ایم و باید در این حوزه به درستی کار شود که به سمت امور درست حرکت کنیم و آنجه امروز داریم تلفیقی از حقوق اسلامی اروپایی و…. است.
وی گفت: در مرکز حل اختلاف گروه وسیع مرکبی از چند تخصص را انتخاب کردیم تا روش های محاکمه غیر دادگاهی را مشخص کنیم.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز حل اختلاف کشور افزود: در مرکز حل اختلاف یک روش جدید حقوقی از طریق شوراهای حل اختلاف دنبال می شد اما در دوره جدید حدود شش گونه از روش های حل اختلاف را در اولویت قرار داده ایم.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی با بیان اینکه در حوزه داوری بالغ بر ۱۰۰ سال ائین نامه داوری را داشته ایم اما اجرایی نشده بود اظهار داشت: دستورالعمل ساماندهی حوزه داوری در مرکز حل اختلاف تدوین شد و در این رابطه داوری به دو بخش حرفه ای و غیر حرفه ای دسته بندی شد و بر اساس پیگیری های انجام شده تاکنون بالغ بر دو هزار داور حرفه ای موفق به دریافت پروانه داوری شده اند.
وی ضمن اشاره به اینکه در حوزه داوری با اولویت گذاری و ایجاد ترجیحات و تشویقات حرکت می کنیم گفت: سازوکارهای میانجی گری نیز در مرکز حل اختلاف مورد تاکید قرار گرفته است.
وی با اشاره به اینکه بر اساس قانون جدید شوراهای حل اختلاف رضایت یا عدم المخالفه طرفین پرونده ها به عنوان اصل اول مورد تاکید قرار گرفته است تاکید کرد: بر این اساس تعداد پرونده های وارده به شوراهای حل اختلاف کاهش می یابد اما این شورا به حقیقت تکلیف وظیفه خود می پردازد.
معاون قوه قضائیه و رئیس مرکز حل اختلاف کشور به فعالیت دادگاه های صلح نیز تاکید کرد و گفت: این دادگاه ها چون فلسفه وجودی آنها صلح است به نام دادگاه صلح نامیده شده اند و در درجه اول باید صلح دهند و در ادامه می توانند اقدام به صدور رأی نمایند.
وی گفت: یکی دیگر از نوآوری های قانون جدید شوراهای حل اختلاف این است که رفع اختلاف صلاحیت ها در استان ها انجام می شود.
حجت الاسلام و المسلمین صادقی تاکید کرد: بر اساس قانون جدید شوراهای حل اختلاف شورا خودش می تواند فیصله بخش نهایی پرونده باشد و این به معنای ارائه شأن قضائی به آنهاست.
وی در ادامه سخنان خود به سایر نوآوری های قانون جدید شوراهای حل اختلاف اشاره کرد.
رئیس کل دادگستری استان کرمان نیز گفت: دادگستری کل استان با دانشکده حقوق دانشگاه شهید باهنر و دانشگاه آزاد تفاهم نامه ای امضا کرده است که بر اساس این تفاهم نامه؛ در راستای رسیدن به اهداف مشترک حرکت می کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین ابراهیم حمیدی برگزاری جلسات نقد رأی را مورد اشاره قرار داد و اظهار داشت: در این نشست ها قضات اساتید دانشگاه و دانشجویان حقوق به بیان
دیدگاه ها و نظرات خود می پردازند و در نتیجه این جلسات تاکنون چندین جلد کتاب نوشته و از سوی پژوهشگاه قوه قضائیه منتشر شده است.
وی عنوان کرد: برخی از دانشجویان حقوق درخواست داشته اند که در جریان دادرسی و رسیدگی به پرونده های قضائی قرار بگیرند اتا آنچه را در دانشگاه به صورت تئوری مطالعه می کنند به صورت عملی ببینند که در دستگاه قضائی زمینه حضور دانشجویان در محاکم فراهم شده که منجر به رضایت مندی دانشجویان نیز شده است.
رئیس کل دادگستری استان کرمان گفت: در تلاش هستیم که بتوانیم از ظرفیت اساتید دانشگاه و دانشجویان برای پیشبرد سند تحول و تعالی قوه قضائیه استفاده کنیم.
حجت الاسلام و المسلمین حمیدی ادامه داد: در دستگاه قضائی دست نیاز به سوی اساتید دانشگاه و دانشجویان دراز می کنیم تا از توانمندی های این عزیزان استفاده حداکثری داشته باشیم و بر این اساس می توان گفت که مسیر تعامل و همکاری دستگاه قضائی و دانشگاه ها همچنان تداوم خواهد داشت.
رئیس دانشگاه شهید باهنر کرمان نیز با اشاره به این مطلب که دانشگاه شهید باهنر کرمان امسال ۵۰ ساله می شود گفت: این دانشگاه در طول مدت فعالیت خود ۸۲ هزار فارغ التحصیل داشته است که به عنوان نیروهای مؤثر در حال خدمت به مردم هستند.
حسین نظام آبادی ضمن بیان این مطلب که دانشگاه شهید باهنر کرمان ۶۰۰ عضو هیأت علمی دارد عنوان کرد: در حال حاضر ۱۴ هزار دانشجو در این دانشگاه مشغول به تحصیل هستند که از این تعداد پنج هزار نفر دانشجوی تحصیلات تکمیلی هستند.
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "اصلاح رویه های حقوقی کشور نیازمند ایده پردازی اساتید و دانشجویان است – خبرگزاری اسمارت تیم | اخبار ایران و جهان" هستید؟ با کلیک بر روی اجتماعی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "اصلاح رویه های حقوقی کشور نیازمند ایده پردازی اساتید و دانشجویان است – خبرگزاری اسمارت تیم | اخبار ایران و جهان"، کلیک کنید.