۱۰ غذای خیابانی استانبول که حتماً باید امتحان کنید!

۱۰ غذای خیابانی استانبول که حتماً باید امتحان کنید!

غذاهای خیابانی استانبول

استانبول پر از طعم های جورواجور است که تجربه آن ها سفرتان را حسابی دلنشین می کند؛ از دونر کباب گرفته تا سیمیت تازه و کومپیر خوشمزه، هر گوشه شهر داستانی برای شکم گردها دارد. این شهر بهشتی برای اوناییه که دوست دارن با غذا، فرهنگ یک شهر رو لمس کنن. اگه آماده اید که دل به خیابون های استانبول بزنید و بهترین طعم ها رو کشف کنید، با من همراه باشید. اینجا قراره یه سفر تمام عیار به دنیای خوشمزه های خیابونی استانبول داشته باشیم، از صبحونه تا دسر، از کباب های داغ تا غذاهای دریایی تازه!

چرا باید دل به خیابان های استانبول زد و طعم هایش را چشید؟

سفر به استانبول فقط دیدن مسجد ایاصوفیه و کاخ توپ قاپی نیست، بخشی از هیجان این سفر، غرق شدن توی حال و هوای کوچه پس کوچه ها و امتحان کردن غذاهای خیابونی محشره. اصلا باورتون میشه چقدر این تجربه ها می تونن متفاوت و خاص باشن؟

تجربه فرهنگی اصیل

وقتی کنار یه گاری کباب فروشی شلوغ می ایستید و بوی کباب داغ مشامتون رو پر می کنه، یا یه سیمیت تازه از دستفروش می گیرید، انگار دارید مستقیم از قلب زندگی روزمره مردم استانبول می چشید. اینجا دیگه پای رستوران های شیک و رسمی در میون نیست، پای تجربه زندگی واقعی و اصیل مردم این شهره که با هر لقمه، شما رو به خودش جذب می کنه.

مقرون به صرفه و اقتصادی

یکی از بهترین ویژگی های غذاهای خیابانی استانبول اینه که هم خوشمزه اند و هم جیبتون رو خالی نمی کنن. اگه اهل سفرهای اقتصادی هستید یا دلتون می خواد بیشتر پولتون رو برای تفریح و خرید نگه دارید، غذاهای خیابونی بهترین گزینه هستن. با یه هزینه کم می تونید یه وعده غذای حسابی و باکیفیت نوش جان کنید و از طعم های جدید لذت ببرید.

تازگی، اصالت و سرعت

غذاهای خیابونی استانبول معمولا با مواد اولیه تازه و همونجا جلوی چشمتون آماده میشن. این یعنی تازگی و کیفیت تضمین شده! اگه برنامه سفرتون فشرده است و نمی خواید وقت زیادی رو توی رستوران بگذرونید، این غذاها بهترین انتخابن. سریع آماده میشن و شما رو برای ادامه گشت و گذار آماده می کنن.

تنوع بی نظیر برای هر سلیقه

از تند و تیز تا شیرین و ملایم، از غذاهای گوشتی تا دریایی، از صبحانه تا دسر… استانبول برای هر سلیقه ای یه پیشنهاد هیجان انگیز داره. مهم نیست چی دوست دارید، مطمئن باشید یه غذای خیابونی پیدا می کنید که حسابی شما رو سر ذوق بیاره.

سفری خوش رنگ و لعاب به دنیای غذاهای خیابانی استانبول

حالا که حسابی اشتهاتون باز شد، بریم سراغ معرفی تک تک این خوشمزه ها. خودتون رو آماده کنید برای یه لیست بلندبالا از طعم هایی که نباید تو سفرتون به استانبول از دست بدید.

کباب ها و غذاهای گوشتی؛ سلطان های بی رقیب خیابان

اگه عاشق کباب و گوشت هستید، استانبول یه بهشت تمام عیار برای شماست. اینجا کباب ها فقط توی رستوران های لوکس پیدا نمیشن، تو دل خیابون ها هم میتونید بهترینش رو پیدا کنید.

دونر کباب (Döner Kebap)

اسم دونر کباب که میاد، دهن همه آب میفته! این سلطان بلامنازع غذاهای خیابونی، گوشت هایی هستن که آروم آروم روی یه سیخ عمودی می چرخن و برشته میشن. بعدش هم برش های نازک و داغ رو توی نون ساندویچی، نون لواش یا حتی با پلو (Pilav üstü döner) براتون سرو میکنن. حتما یادتون باشه دنبال دونرهایی بگردید که لایه های گوشت نازک و خوشرنگ دارن؛ اینجوری میفهمید که دونر اصله! توی خیابان استقلال (مثلا «بامبی ساندویچ») یا خیابان هوجا پاشا میتونید دونرهای معرکه ای پیدا کنید.

کباب تستی (Testi Kebap)

کباب تستی یه جور کباب سنتی از منطقه کاپادوکیاست که توی یه کوزه سفالی پخته میشه. وقتی سفارشش میدید، کوزه رو جلوی چشمتون میشکنن و یه عطر بی نظیر از گوشت (معمولا بره یا گوساله) و سبزیجات پخته شده بیرون میزنه. این کباب رو معمولا توی رستوران های سنتی تر در منطقه سلطان احمد یا هوجا پاشا میتونید پیدا کنید.

شیش کباب (Şiş Kebap)

شیش کباب همون کباب خودمونه! تکه های گوشت بره یا مرغ که روی سیخ کباب میشن. معمولا با برنج، سبزیجات کبابی و نون تازه سرو میشه و برای یه وعده غذای کامل و مقوی عالیه. دنبال غرفه های کباب فروشی توی خیابان هوجا پاشا باشید تا یه شیش کباب اصیل نوش جان کنید.

ایچلی کوفته (İçli Köfte)

ایچلی کوفته یه جور کوفته مغزدار شبیه کبه خودمونه. خمیرش از بلغوره و توش گوشت چرخ کرده، پیاز و ادویه پر شده. معمولا هم سرخ شده سرو میشه که طعمش رو چند برابر می کنه. این میان وعده خوشمزه رو میتونید توی غرفه های خیابونی مناطق توریستی و بازارها پیدا کنید.

کوفته (Köfte)

کوفته توی ترکیه انواع مختلفی داره، از کوفته های کوچیک گرفته تا مدل های چنجه ای. معمولا از گوشت چرخ کرده (بیشتر گوساله) با نون خشک، پیاز و ادویه درست میشه. همراه نون، ماست یا سالاد یه وعده غذای عالی میشه. اگه دنبال یه کوفته خوشمزه هستید، «گدیکلی کوفته گریل» یا «کوفتجی یاشار» گزینه های خوبی هستن.

نان ها و خمیرهای جادویی؛ طعمی از قلب ترکیه

اگه دلتون یه چیز ترد و تازه میخواد، نون ها و خمیرهای ترکی حسابی به کارتون میان. اینا فقط یه نون ساده نیستن، خودشون یه وعده غذایی کاملن!

سیمیت (Simit)

سیمیت، نون حلقوی کنجدی، نماد صبحانه و میان وعده ترکیه هاست. بوی سیمیت تازه که توی خیابون می پیچه، هوش از سر آدم می بره! هم میتونید از گاری های دستی توی هر گوشه خیابون بگیرید، هم توی کافه ها پیدا میشه. با یه لیوان چای، کمی پنیر، نوتلا یا حتی خالی، یه صبحونه یا میان وعده ساده و عالیه.

لاهماجون (Lahmacun)

لاهماجون رو میگن پیتزای ترکی، اما خیلی فرق داره! یه خمیر نازک و گرد با یه لایه از گوشت چرخ کرده، پیاز، فلفل، گوجه و سبزیجات. معمولا توی تنور پخته میشه و طعم دودی بی نظیری داره. با آبلیمو و جعفری تازه، رولش کنید و مثل یه ساندویچ نوش جان کنید. خیابان هوجا پاشا یا رستوران های کوچیک محلی جای خوبیه برای امتحان کردنش.

پیده (Pide)

پیده شبیه یه نون قایقی شکله، کمی ضخیم تر از لاهماجون، اما با مخلفات متنوع. پیده گوشت، پیده پنیر، پیده اسفناج… هر چی که دوست دارید! فرقش با پیتزا توی شکل و خمیرشه. «تاریحی حالیچ پیده جی» (Tarihi Haliç Pidecisi) از جاهای معروف برای پیده است.

بورک (Börek)

بورک رو باید امتحان کنید! یه شیرینی یا نون لایه ای (یوفکا) که با مغزهای مختلف مثل پنیر، اسفناج یا گوشت چرخ کرده پر میشه. میتونه گرد، لوله ای یا توی سینی پخته بشه. برای صبحانه، میان وعده یا یه شام سبک حرف نداره. «ابراهیم حاکی اوغراک بورک» توی کاراکوی یا بازارهای محلی، جای خوبیه برای بورک خوری.

گوزلمه (Gözleme)

گوزلمه یه نون تخت و تردیه که روی ساج پخته میشه و همونجا جلوی چشمتون آماده میشه. توش رو با اسفناج و پنیر فتا پر می کنن که محبوب ترین نوعشه. دیدن اینکه چطوری خمیر رو پهن می کنن و روی ساج داغ میذارن، خودش یه جاذبه ست! بازارهای محلی و غرفه های کوچیک جای خوبیه برای پیدا کردن گوزلمه.

مزه دریا، کنار بسفر دلبر؛ غذاهای دریایی استانبول

اگه عاشق بوی دریا و طعم غذاهای دریایی هستید، استانبول شما رو حسابی سر ذوق میاره. تازه و خوشمزه، درست از دل تنگه بسفر!

بالیک اکمک (Balık Ekmek)

اگه استانبول برید و بالیک اکمک نخورید، نصف عمرتون بر باده! ساندویچ ماهی کبابی یا سرخ شده تازه توی نون. تجربه اصلیش اینه که کنار تنگه بسفر، مخصوصا تو منطقه امینونو، بخورید. همراه با آبلیمو، پیاز، سبزیجات و گاهی سس نعنا، یه طعم بهشتی داره. قایق های ماهی فروش توی امینونو یا «سوکاک لذتی» تو کاراکوی، از بهترین جاهای بالیک اکمک هستن.

میدیه دولما (Midye Dolma)

میدیه دولما یعنی صدف سیاه پر شده با برنج تند، ادویه و سبزیجات. با لیمو سرو میشه و هرچی ترش تر باشه، خوشمزه تره! فقط حواستون باشه از جاهای تمیز و شلوغ بگیرید که تازه باشه. بازار ماهیگیران تو بشیکتاش یا شب ها توی میدان تقسیم، میتونید پیداش کنید.

مزه (Meze)

مزه در واقع بشقاب پیش غذاهای متنوعه، از زیتون و دیپ ها گرفته تا هوموس و سبزیجات سرخ شده. البته گاهی اوقات توی خیابون هم به صورت لقمه ای یا ظرف های کوچیک فروخته میشه. بازار ماهیگیران یا خیابان هوجا پاشا میتونید مزه های خوشمزه ای پیدا کنید.

میان وعده های خاص و طعم های غافلگیرکننده

استانبول فقط به کباب و نون خلاصه نمیشه، میان وعده های خاص و هیجان انگیزی هم داره که حسابی شما رو غافلگیر می کنن.

کومپیر (Kumpir)

کومپیر یه سیب زمینی تنوری بزرگ و غول پیکره که بعد از پختن، با کره و پنیر پیتزا مخلوط میشه و بعد با هرچیزی که فکرش رو بکنید پر میشه: سوسیس، ذرت، نخود فرنگی، قارچ، انواع سالاد و سس. محله اورتاکوی بهشت کومپیرهاست، اونجا میتونید بزرگترین و خوشمزه ترین کومپیرها رو پیدا کنید. خیابان استقلال و «پاتسوسیس» هم خوبن.

ایسلاک برگر (Islak Burger)

ایسلاک برگر بهش میگن همبرگر خیس. نونش رو توی سس گوجه فرنگی و سیر خیس میکنن که طعمش رو حسابی متفاوت می کنه. نون نرم و طعم خاص این برگر، یه تجربه جدید و لذیذه. «کافه بامبی سیرکجی» از معروفترین جاهای ایسلاک برگره.

تاووک پیلا (Tavuk Pilav)

تاووک پیلا یعنی پلو مرغ ترکی. یه جورایی برنج کته با مرغ ریش ریش شده، نخود و ادویه جات. معمولا روی گاری های شیشه ای متحرک فروخته میشه. اگه دلتون برای طعم پلو تنگ شده، تاووک پیلا بهترین گزینه است.

کوکوروچ (Kokoreç)

کوکوروچ یه غذای خاصه که شاید هرکسی دوستش نداشته باشه. کباب روده گوسفند پیچیده شده و کبابی که بعد خردش میکنن و با ادویه توی نون سرو میشه. یه غذای شبانه با طعم متفاوت. انتخاب جای بهداشتی برای این یکی خیلی مهمه. «امینونو گالا کوکورچ» از جاهای معروفشه. حواستون باشه، کوکوروچ افقی می چرخه اما دونر عمودی!

چی کوفته (Çiğ Köfte)

چی کوفته یعنی کوفته خام. مخلوط بلغور، گوشت چرخ کرده خام (البته الان نسخه های گیاهی و بدون گوشت هم داره)، گوجه، پیازچه و ادویه. به خاطر اینکه با گوشت خام درست میشه، حتما از جاهای خیلی معتبر یا نسخه گیاهیش رو امتحان کنید. معمولا روی برگ کاهو سرو میشه. «چی کوفته جی علی اوستا» از جاهای خوبیه.

تانتونی (Tantuni)

تانتونی یه لقمه تند گوشته (مرغ یا گوشت قرمز) که با پیاز و فلفل توی نون لواش نازک سرو میشه. اصلش از شهر مرسین میاد و طعم تند و هیجان انگیزی داره. غرفه های خیابونی زیادی تانتونی میفروشن.

شاه بلوط بوداده و بلال

توی پاییز و زمستون، خیابون های استانبول پر میشه از بوی شاه بلوط بوداده و بلال. اینا از خوراکی های کلاسیک و فصلی استانبولن که هم دستاتون رو گرم میکنن و هم با طعم دودی و شیرینشون حسابی می چسبن. گاری های خیابونی در سراسر شهر میتونید پیداشون کنید و از دیدن نحوه پختشون هم لذت ببرید.

منمن (Menemen)

منمن املت ترکی خودمونه! با گوجه فرنگی، فلفل و پیاز درست میشه و معمولا برای صبحانه سرو میشه. اگه گیاه خوار هستید، منمن یه انتخاب عالی و خوشمزه است. «منمن بشیکتاش» از جاهای خوب برای امتحان کردنشه.

دسرها و شیرینی های آخر ماجرا؛ پایانی شیرین برای شکم گردی

بعد از این همه غذاهای خوشمزه، یه پایان شیرین حسابی می چسبه. دسرهای خیابونی استانبول، یه عالمه طعم هیجان انگیز دارن.

بستنی ترکی (Dondurma / Maraş Dondurması)

بستنی ترکی یا همون دوندورما، یه بستنی کش دار با ثعلب و مصطکیه. اما هیجان اصلیش، نمایش جذاب فروشنده های بستنی فروش (دوندورماجی) است که با شیطنت و حرکات بامزه شون، شما رو سرگرم می کنن. طعم های مختلفی داره که هرکدوم رو میتونید امتحان کنید و حسابی بخندید.

کونفه (Künefe)

کونفه یه دسر پنیری داغه که با رشته های کادایف و شربت شیرین درست میشه. روش رو هم با پسته و گردو تزئین می کنن و معمولا با چای یا بستنی سرو میشه. این دسر شیرین و دلچسب رو هم توی قنادی ها و هم رستوران ها میتونید پیدا کنید. «هاتای آسی کونفه لری» یا «عثمانلیزاد ها» از معروف ترین ها هستند.

باقلوا (Baklava)

باقلوا رو دیگه همه میشناسن! شیرینی لایه ای با مغز آجیل (پسته یا گردو) و شربت عسل یا شکر. انواع مختلفی داره، حتی باقلوای شیر یا شکلاتی هم پیدا میشه. بهترینش رو میتونید از قنادی های معروف مثل حافظ مصطفی یا توی بازار بزرگ تهیه کنید.

لوکوم (Lokum)

لوکوم همون راحت الحلقوم خودمونه. آبنبات ژله ای با طعم های مختلف مثل گلاب، میوه یا آجیل. یه سوغاتی عالیه و کنار قهوه ترک حسابی می چسبه. «گانیک شکرمه امینونو» یا «عثمانلیزاد ها» از جاهای خوب برای خرید لوکوم هستن.

کجا برای خوشمزه ترین طعم ها کمین کنیم؟ (بهترین مناطق غذای خیابانی استانبول)

حالا که با این همه غذای خوشمزه آشنا شدید، حتما براتون سواله که کجا میتونید پیداشون کنید. استانبول پر از مناطق و بازارهای غذای خیابونیه که هر کدوم حال و هوای خودشون رو دارن.

خیابان هوجا پاشا (Hoca Paşa Street)

اگه دلتون یه جای دنج و پر از غذای خوشمزه میخواد، خیابان هوجا پاشا بهشت کباب ها، لاهماجون، پیده و انواع مزه هاست. یه خیابون سرپوشیده با تنوع غذایی فوق العاده که هرچی بخواید توش پیدا میشه.

خیابان استقلال (İstiklal Avenue)

خیابان استقلال، قلب تپنده استانبول، همیشه شلوغ و پرجنب وجوشه. اینجا میتونید ایسلاک برگر، کومپیر، بستنی ترکی و کلی دسرهای دیگه رو پیدا کنید. بهترین جا برای یه شکم گردی وسط شلوغی شهر.

امینونو (Eminönü)

امینونو، مرکز غذاهای دریایی استانبول، مخصوصا بالیک اکمک هایش از قایق های ماهی فروش معروفه. تجربه خوردن ماهی تازه کنار تنگه بسفر، یه چیز دیگه است.

محله اورتاکوی (Ortaköy)

اگه عاشق کومپیر هستید، محله اورتاکوی مقصدیه که نباید از دست بدید. این محله به خاطر کومپیرهای عظیم و خوشمزه اش شهرت جهانی داره و حسابی معروفه.

بازار ماهیگیران (Fishermen’s Market – بشیکتاش)

بازار ماهیگیران تو بشیکتاش، جای خوبیه برای امتحان کردن میدیه دولما، انواع مزه و غذاهای دریایی تازه. اگه اهل دریایی جات هستید، اینجا حسابی بهتون خوش می گذره.

خیابان صبحانه بشیکتاش (Beşiktaş Breakfast Street)

بهترین جا برای تجربه یه صبحانه ترکی اصیل و خوردن منمن های خوشمزه، خیابان صبحانه بشیکتاشه. اینجا میتونید صبحونه تون رو کنار مردم محلی و با حال و هوای خاص بشیکتاش نوش جان کنید.

بازار کادیکوی (Kadıköy Produce Market – بخش آسیایی)

اگه به بخش آسیایی استانبول سر زدید، بازار کادیکوی رو از دست ندید. اینجا انواع بورک، گوزلمه و شیرینی های محلی رو میتونید پیدا کنید و حسابی از طعم های اصیل ترکی لذت ببرید.

بازار بزرگ (Grand Bazaar)

بازار بزرگ نه تنها یه بازار خرید، بلکه یه تجربه فرهنگی تمام عیاره. اینجا میتونید باقلوا، لوکوم و چای ترکی رو توی یه فضای تاریخی و پر جنب و جوش امتحان کنید و از معماری بی نظیرش هم لذت ببرید.

رازهای یک شکم گردی بی دردسر در استانبول (نکات کاربردی)

حالا که می خواید دل به خیابون بزنید و کلی غذای خوشمزه امتحان کنید، یه سری نکته هست که به دردتون میخوره تا سفرتون بی دردسر و پر از لذت باشه.

بهداشت و سلامت: چطور مکان امن پیدا کنیم؟

مهمترین نکته اینه که حواستون به بهداشت باشه. دنبال غرفه هایی باشید که شلوغن و جلوی چشمتون غذا رو آماده می کنن. تمیزی فروشنده و خود محل هم خیلی مهمه. جاهایی که محلی ها بیشتر ازشون خرید می کنن، معمولا قابل اعتمادترن. نگران نباشید، بیشتر غذاهای خیابانی استانبول با رعایت بهداشت کامل آماده میشن، فقط کافیه کمی حواستون رو جمع کنید.

قیمت گذاری: چقدر باید هزینه کنیم؟

خبر خوب اینه که غذاهای خیابانی استانبول حسابی مقرون به صرفه اند. با یه بودجه کم میتونید یه وعده غذای کامل و خوشمزه بخورید. مثلا یه سیمیت شاید کمتر از یک دلار باشه، یا یه وعده دونر هم با قیمتی مناسب پیدا میشه. البته قیمت ها بسته به منطقه و نوع غذا کمی فرق میکنه، ولی در کل، هزینه غذا تو خیابون خیلی کمتر از رستوران هاست.

پرداخت: نقدی یا کارت؟

بیشتر غرفه های خیابانی عمدتا نقدی کار می کنن، پس حتما همراه خودتون پول خرد داشته باشید. اینجوری هم کار خودتون راحت تره، هم فروشنده.

ساعات کار: کی بازند؟

خیلی از غرفه ها از صبح زود تا اواخر شب فعالن. مثلا سیمیت فروشی ها صبح ها غلغله ست و کوکورچ فروشی ها شب ها حسابی رونق دارن. پس هر وقت گرسنه شدید، یه گزینه خوب برای خوردن پیدا می کنید.

نوشیدنی های همراه: چی باهاشون بخوریم؟

کنار غذاهای خیابانی، چند تا نوشیدنی اصیل ترکی هم هست که حسابی می چسبه:

  • آیران (Ayran): همون دوغ خودمون، خنک و گوارا. کنار کباب و غذاهای گوشتی حرف نداره.
  • تورشو سویو (Turşu suyu): آب ترشی که طعم ترش و شورش، یه جورایی عجیب ولی دوست داشتنیه.
  • چای ترکی: همیشه و همه جا هست. کنار سیمیت یا بعد از دسرها، خیلی می چسبه.

چانه زدن: نیاز هست؟

تو خرید غذاهای خیابانی، چونه زدن مرسوم نیست. قیمت ها مشخص و معمولا منصفانه هستن.

انتخاب فصلی: هر فصلی چه غذایی؟

بعضی غذاها فصلی هستن؛ مثلا بلوط و بلال بیشتر توی پاییز و زمستون پیدا میشن. توی تابستون هم میتونید سراغ غذاهای سبک تر و سالادها برید. اینطوری تجربه بهتری از طعم های فصلی استانبول خواهید داشت.

شجاعت برای امتحان: دل و جرات داشته باشید!

اگه واقعا می خواید تجربه کاملی از غذاهای خیابانی استانبول داشته باشید، کمی شجاع باشید و طعم های جدید رو امتحان کنید. شاید اولش بعضی از غذاها عجیب به نظر برسن، اما مطمئن باشید پشیمون نمیشید. شاید عاشق یه طعم جدید شدید که تا حالا حتی فکرش رو هم نمیکردید!

غذاهای خیابانی استانبول فقط شکم را سیر نمی کنند؛ آن ها بخشی از روح و هویت این شهر زنده هستند که شما را به دل فرهنگ اصیل ترکی می برند.

به خودتون این فرصت رو بدید که با مردم محلی گپ بزنید، ببینید چطور با عشق غذاها رو آماده می کنن و از هر لقمه لذت ببرید. اینا همون خاطراتی هستن که از سفرتون برای همیشه تو ذهنتون میمونه.

خلاصه که غذاهای خیابانی استانبول فقط یه سری خوراکی ساده نیستن، اونا یه جور ماجراجویی هیجان انگیزن که سفر شما رو از یه بازدید ساده به یه خاطره عمیق و پر از طعم تبدیل می کنن. پس معطل نکنید، این راهنمای جامع رو بذارید تو جیبتون و بدون هیچ تردیدی به دل خیابون های استانبول بزنید. بذارید بوی غذاهای تازه و رنگارنگ این شهر، شما رو به سمت بهترین تجربه های شکم گردی هدایت کنه. نوش جان!

آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "۱۰ غذای خیابانی استانبول که حتماً باید امتحان کنید!" هستید؟ با کلیک بر روی گردشگری و اقامتی، به دنبال مطالب مرتبط با این موضوع هستید؟ با کلیک بر روی دسته بندی های مرتبط، محتواهای دیگری را کشف کنید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "۱۰ غذای خیابانی استانبول که حتماً باید امتحان کنید!"، کلیک کنید.