گایا، افسانه ای که حتی پس از پایان ماموریت هم تسلیم مرگ نشد!
غزال زیاری: این یک ماجرای واقعی استثنایی و متفاوت است. همه چیز از زمانی آغاز شد که آژانس فضایی اروپا (ESA) در حال آماده سازی برای خاموش سازی فضاپیمای گایا (Gaia) بود که با مقاومتی غیرمنتظره مواجه شد.

این فضاپیما که طی سال ها نقشه های بسیار دقیق و سه بعدی از بیش از یک میلیارد ستاره در کهکشان راه شیری و فراتر از آن تهیه کرده در برابر خاموش شدن سرسختی زیادی نشان داد.
تییاگو نوگئیرا اپراتور فضاپیمای گایا در بیانیه ای از سوی آژانس فضایی اروپا گفت: «خاموش کردن یک فضاپیما در پایان مأموریتش کاری ساده به نظر می رسد؛ اما فضاپیمای گایا واقعاً نمی خواهد خاموش شود.»
علت این اتفاق چیست؟
دلیل این امر ساده و مشخص است؛ گایا به گونه ای طراحی شده بود که در برابر شرایط خشن محیطی به شدت مقاوم باشد. ولی حالا حتی مقامات آژانس فضایی اروپا هم در خاموش کردن آن به دردسر افتاده اند.
نوگئیرا توضیح داد: «گایا طوری طراحی شده که بتواند در برابر اختلالاتی مثل طوفان های پرتوی برخورد شهاب واره های ریز یا حتی از دست دادن ارتباطش با زمین مقاومت کند. این فضاپیما سامانه های پشتیبان متعددی داشت تا این اطمینان حاصل شود که در صورت بروز اختلال گایا مجدداً راه اندازی شده و عملیات خود را از سر بگیرد.
درنتیجه تیم مأموریتی مجبور شد تا استراتژی ویژه ای برای از کار انداختن تدریجی این سامانه های پشتیبان طراحی کند تا مطمئن شویم که فضاپیما در آینده به طور ناخواسته دوباره فعال نشده و در صورت برخورد نور خورشید به پنل های خورشیدی اش شروع به ارسال داده نکند.»
مأموریت های فضاپیمای گایا
فضاپیمای گایا در سال ۲۰۱۳ و با هدف تهیه بزرگ ترین کاتالوگ ستارگان در تاریخ به فضا پرتاب شد؛ اما حالا و پس از بیش از یک دهه فعالیت این فضاپیما اوایل ماه جاری به پایان دوره مأموریت تعیین شده اش رسید.
در آخرین فعالیت خود در هفته گذشته رانشگرهای گایا آن را از نقطه لاگرانژ ۲ ( در فاصله تقریباً ۱.۵ میلیون کیلومتری از زمین که نیروی گرانشی خورشید و زمین در آن با دوره مداری زمین برابر است (خارج کردند؛ اما طبق گفته آژانس فضایی اروپا گایا به جای بازگشت به نزدیکی زمین وارد مدار پایداری به دور خورشید شد تا اطمینان حاصل شود که دست کم تا ۱۰۰ سال آینده به زمین نزدیک نخواهد شد.
دانشمندان به عنوان بخشی از برنامه بازنشستگی این فضاپیما سامانه ها و ابزارهای آن را یکی پس از دیگری خاموش کردند و در ادامه تیم فنی عمداً نرم افزار داخلی آن را تخریب کرد تا به گفته جولیا فورتونو مهندس عملیات فضایی فضاپیما پس از خاموش شدن هرگز دوباره راه اندازی نشود.
گایا به اخترشناسان کمک کرده تا نقشه ای عظیم از ستاره ها ماه ها و حتی سیارات فراخورشیدی تهیه کنند و قرار بر این است تا برخی از این اجرام در مأموریت آینده آژانس به نام پلاتو (PLATO) مورد بررسی بیشتری قرار بگیرند.
این گنجینه بزرگ از داده ها به دانشمندان کمک خواهد کرد تا درک بهتری از موقعیت منظومه شمسی در دیسک کهکشانی به دست آورند. مشاهدات پیشین گایا نشان داده اند که منظومه شمسی در حال حرکت به سوی مرکز کهکشان است و این حرکت با شتاب رو به رشدی ادامه دارد.
فورتونو در این باره توضیح داد: «احساس دوگانه ای دارم از یک سو هیجان انجام این عملیات مهم پایان عمر و از سوی دیگر اندوه وداع با فضاپیمایی که بیش از پنج سال روی آن کار کرده ام؛ اما بسیار خوشحال و مفتخرم که بخشی از این مأموریت شگفت انگیز بوده ام.»
منبع: futurism
۵۸۳۲۱
آیا شما به دنبال کسب اطلاعات بیشتر در مورد "گایا، افسانه ای که حتی پس از پایان ماموریت هم تسلیم مرگ نشد!" هستید؟ با کلیک بر روی پزشکی، اگر به دنبال مطالب جالب و آموزنده هستید، ممکن است در این موضوع، مطالب مفید دیگری هم وجود داشته باشد. برای کشف آن ها، به دنبال دسته بندی های مرتبط بگردید. همچنین، ممکن است در این دسته بندی، سریال ها، فیلم ها، کتاب ها و مقالات مفیدی نیز برای شما قرار داشته باشند. بنابراین، همین حالا برای کشف دنیای جذاب و گسترده ی محتواهای مرتبط با "گایا، افسانه ای که حتی پس از پایان ماموریت هم تسلیم مرگ نشد!"، کلیک کنید.